perjantai 4. joulukuuta 2015

Joulukuun neljäs päivä

Aliisa on nuorin kirjeidenkäsittelijätonttu yli sataan vuoteen, koska hän on niin taitava christmacin käyttäjä ja osaa tulkita koodaajatonttujen laatimaa kiltteysasteikkoa.
Se onkin haasteellinen asteikko. Pitää osata huomioida kaikki kiltteydet, tuhmuudet, vahingot, anteeksipyynnöt, unohdukset, toisten huomioonottamiset ja 1837 muuta seikkaa. Niistä tehdään erityisellä kaavalla laskelma, joka sitten kertoo kiltteysarvon.
Lapset eikä aikuisetkaan yleensä ole tahallaan tuhmia tai ilkeitä. Joskus kiukun kipinä saa sanomaan rumasti toiselle tai mielenkiintoinen leikki tai työ vie mennessä. Tai voi joutua tilanteeseen, jossa ei tiedä miten toimia ja hätääntyneenä tekee hätiköityjä ratkaisuja.
Tarkkailijatonttujen tehtävänä on olla tarkkaavaisia tällaisissa tilanteissa ja merkitä kaikki tarkasti ylös. Tarkkailijan tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu se, että ymmärtää mistä tuhmuus johtuu ja kärsivällisyys seurata tilanne loppuun. Yleensä tällaisen tuhmuuden perässä onkin merkintä anteeksipyynnöstä ja siitä, että asia on yritetty korjata. Siitä Aliisalle tulee hyvä mieli.
Omituinen tunne Aliisan sisällä kasvaa kasvamistaan. Se häiritsee jo Aliisan työskentelyä, koska hän on jo 353 laskelman kohdalla unohtunut kuulostelemaan tunnetta. Huomenna on joulukahvit suuressa salissa. Aliisa on päättänyt mennä puhumaan tunteestaan joulupukille, joka varmasti tietää miten tunnetta voisi helpottaa.


”Lunta! Tehdään lunta! Ja lumiukko! Ja sit prinsessa ja poro ja mennään pulkkamäkeen!”, Pipsa ehdottaa.
”Puhutaan iskälle! Tai rikotaan äidin tietokone, niin se ei voi tehdä töitä vaan keskittyy jouluun!”, Lauri ehdottaa.
”Kirjoitetaan äidille kirje, että nyt on JOULUkuu, että joulu tänne!”, Laura ehdottaa.
”Äh! Ei tästä mitään tuu!”, Lauri tuhahtaa. ”Ei me voida tehdä lunta, ei toisten tavaroita saa rikkoa eikä mitkään kirjeetkään auta!”
”No jotain on tehtävä! Vai eikö me vietetä joulua tänä vuonna olleenkaan!”, Laura huutaa.
Kaikki hiljenevät surullisina ja epätoivoisina.

”Mä kerron kohta tontuille, että äiti kiukuttelee ja sit se ei saa lahjoja!”, Pipsa sanoo kiukkuisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti